Hrvatska je turistička zemlja. Dobar dio turista iznajmljuje kod privatnih ugostitelja. Turist, kada dođe u neku stranu zemlju, želi osjetiti i doživjeti kulturu, način života i ljude u toj zemlji. Ima li boljeg načina nego da stan iznajmite od privatnog iznajmljivača.

Najpopularniji servisi u Hrvatskoj, a i u svijetu, su Airbnb, Booking, TripAdvisor i Lonely Planet. Ti servisi su posrednici između putnika i iznajmljivača. Gost, prije same rezervacije, pregledava kritike gostiju koji su odsjeli u apartmanu za koji je zainteresiran. Može od stanodavca zatražiti da mu ispriča o gradu koji bi posjetio ili da mu ga pokaže. Malo je vjerojatno da će vam recepcioner u hotelu pokazati grad, za razliku od privatnih iznajmljivača koji će vam grad pokazati s ponosom i oduševljenjem.

Iznajmljivanje od privatnih iznajmljivača je u većini slučajeva jeftinije pa se na ovakve servise odlučuju redprivate catererom mladi ljudi. Prilikom rezervacije, postoje filteri. U filter se unosi željena cijena, okrug i grad, broj osoba. Naravno, što je stan luksuzniji, cijena je veća i obrnuto. Navedeni servisi su brzi, pregledni, pouzdani, male su provizije i svakim danom imaju sve više poklonika. Danas, uz ovakve servise, svatko tko ima nekretninu, može postati profesinalan mali iznajmljivač.

Ovi servisi funkcioniraju i kao mobilne aplikacije pa se u najkraćem vremenu može saznati gdje u blizini apartmana imate najbliži kafić, trgovinu i sve ostalo što vam je potrebno. Na ovakvim aplikacijama ne ocjenjuje se samo iznajmljivač i njegov stan već i gosti. Iznajmljivači gostima isto ostavljaju recenzije pa sljedeći iznajmljivači mogu odbiti gosta ukoliko ima negativne kritike. Konkretno, Airbnb ima uslugu u 192 zemlje i 34.000 gradova. Drugim riječima, gotovo da i ne postoji mjesto na svijetu na kojem ne možete koristiti ovu aplikaciju.

Postoji jedan drugi oblik iznajmljivanja u Hrvatskoj. Takvo iznajmljivanje možete vidjeti tokom sezone u priobalnim gradovima. Naime, starije bake sa natpisom “Apartman” stoje na kolodvoru i cjenkaju se za iznos noćenja. Ovakav oblik iznajmljivanja ima i pozitivne i negativne strane. Glavna pozitivna strana je da je ovo najjeftiniji smještaj a glavna negativna je da nikada ne možete pročitati recenzije gostiju prije vas.