Hrvatska je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija s milijunima noćenja godišnje. Jedna je od najljepših mediteranskih zemalja sa predivnim vremenom, ukusnom hranom, ljubaznim ljudima i bogatom kulturom. U koji god dio Hrvatske se uputili, bilo da želite uživati na dalmatinskim ili istarskim plažama ili kontinentalnim ravnicama i planinama, sigurno vas čekaju ugodna iskustva i dobar provod.

Evo kako Hrvatsku opisati u brojkama.

Hrvatska je sastavni dio jugoistočne Europe a graniči sa Crnom Gorom, Bosnom i HercegovSve o Hrvatskojinom, Slovenijom, Italijom i Mađarskom. Zemlja se proteže na 56.414 kilometara kvadratnih, površina obalnog mora je 36.000 kilometara kvadratnih. Od mnogobrojnih otoka, najveći su Cres i Krk a turistima je najpoznatiji sunčani otok Hvar.

Hrvatska ima 4.4 milijuna stanovnika a 800 tisuća smješteno je u užoj okolici glavnog grada Zagreba. Nacija je izrazito homogena, više od 90% stanovništva su hrvatske nacionalnosti. Srpska manjina sačinjava 4.5% stanovništva a slijede ih Bošnjaci, Mađari, Talijani, Slovenci, Nijemci i Česi. Rimokatolicima se izjašnjava oko 88% stanovnika Hrvatske a 1.3 % stanovnika izjašnjavaju se kao pripadnici Islama. U Hrvatskoj, na relativno mali broj stanovnika postoji veliki broj crkvi. Gdje god da se okrenete, znakovi su i obilježja kršćanstva.

Glavni i osnovni jezik u Hrvata je hrvatski jezik. Iako se 96% stanovnika izjasnilo da im je hrvatski jezik glavni, Hrvati dobro razumiju i pričaju slovenski, srpski, bosanski i crnogorski jezik. Velika većina Hrvata govori barem jedan strani jezik, točnije njih 78% a od toga 49% govori engleski, 34% njemački, 14% talijanski a samo 4% govori španjolski i ruski jezik dok ih se 2% služi francuskim jezikom. Većina mladih u Hrvatskoj govori engleski jezik koji je obavezan u školskom obrazovanju.

Hrvatska je parlamentarna demokratska republika. Godine 1990. izglasan je hrvatski Ustav a te iste godine Hrvatska je izašla iz saveza komunističkih zemalja (Jugoslavija). Hrvatska je kao država priznata od strane Ujedinjenih naroda 1992. godine.