Putujete u Rijeku? Evo nekoliko informacija o tom trećem najvećem gradu u Hrvatskoj. Rijeka u nekim stvarima nije samo na trećem mjestu. Kad govorimo o lukama u Hrvatskoj, u tom slučaju Rijeku stavljamo na prvo mjesto. Kroz luku Rijeka svake godine prođe više od 13 milijuna tona tereta. Rijeka je s ostatkom Europe dobro povezana željezničkim, cestovnim i avionskim vezama. Sve to omogućuje Rijeci da se konstantno razvija kao i luka i kao grad. Grad Rijeka je administrativno središte Primorsko – Goranske županije i jedan od najsnažnijih industrijskih gradova u regiji. Početkom devedesetih Rijeka se po prvi put okreće turizmu.

Rijeka ima oko 191 tisuću stanovnika a prosječna starost stanovništva je 42 godine. Grad se proteže na 44 kilometra kvadratna.
Rijeka se nalazi na važnoj geografskoj poziciji jer iz nje vrlo brzo dođete do Italije, Gorskog kotara koji je poznat po zelenilu i šumama, blizu ste Slovenije, Istre, malo Vam treba do glavnog grada Zagreba, a isto tako lako dođete brodom do obližnjih otoka ili pak gradova u Dalmaciji. Imati ćete toliko izbora da će vas glava zaboljeti. Odigrajte na ipad Automate i uzmite si vremena da odlučite što raditi i gdje ići. Izbor je velik.

No, dosta o povijesti i činjenicama! Kakva je Rijeka kao turistički grad, ima li Rijeka što za ponuditi? Naravno da ima!

Čuli ste za riječki karneval? Nazivaju ga Rijekajoš i petim godišnjim dobom u Rijeci. Postao je toliko popularan u zadnjih nekoliko godina pa ne čudi činjenica što je riječki karneval jedan od najvećih u Europi i u svijetu. Karneval u Rijeci traje otprilike šest tjedana a održava se jednom godišnje. Na dječjoj karnevalskoj povorci 2016. godine sudjelovalo je pet tisuća mališana okupljenih u 69 karnevalskih grupa. Bilo je deset tisuća odraslih sudionika podijeljenih u 110 karnevalskih i 73 alegorijska kola. Riječki karneval traje od sredine siječnja do početka ožujka. Ukoliko budete u prilici, svakako posjetite Rijeku u vrijeme karnevala.

Spomenuli smo kako je Rijeka od industrijskog postala turistički grad. Uprava grada Rijeke, turistička zajednica, hoteli i privatni iznajmljivači doprinijeli su tome da danas za Rijeku možemo reći da je glavni turistički grad u Primorsko Goranskoj županiji. U 2014. godini turistički promet porastao je za 19%. Rijeka više nije tranzitni grad, turisti su prepoznali Rijeku pa se tamo zadržavaju i nekoliko dana. U Rijeci je izrazito razvijen dentalni turizam zbog blizine nekoliko zemalja u kojima su dentalne usluge višestruko skuplje.