Hrvatska nisu samo prirodne ljepote i povijesni spomenici. Niti su samo lijepi i ljubazni domaćini i vrhunski sportaši. Ova zemlja ima i izvrsnu tradicionalnu kuhinju. O tome je pisao i čuveni portal Buzzfed, a o čemu izvještava Jutarnji list u članku hrvatska kuhinja. Dakle, što bi od hrane i pića svakako morali probati u Hrvatskoj? Problem je u tome što je toliko stvari koje bi trebalo preporučiti, da ne bi stale u tri ovakva članka. Fokusirajmo se zato samo na nekoliko najpoznatijih jela.
1. Dalmatinska pašticada radi se od govedine koja se marinira u octu ili vinu najmanje 24 sata, a zatim kuha 5 do 6 sati. Obično se sprema za slavlja i poslužuje s njokima ili tjesteninom.
Istrian pasta2. Istarski fuži sa žgvacetom od kokoške. Fuži su tradicionalna primorska tjestenina, a žgvacet je zapravo gulaš od kokošjeg mesa.
3. Purica s mlincima je tradicionalno zagorsko jelo. Riječ je o pečenoj purici i tjestenini koja se prelijeva s mašću od purice.
4. Štrukli su tradicionalno jelo Hrvatskog zagorja i Zagreba. Rade se od vučenog tijesta punjenog nadjevom od sira, a mogu biti slani i slatki.
5. Soparnik je sirotinjsko jelo Dalmatinske zagore koje je u posljednje vrijeme postalo vrlo popularno. Tanko tijesto puni se nadjevom u kojem glavnu riječ ima blitva i peče u kominu.
6. Čobanac se sprema u Slavoniji od više vrsta mesa, i to u kotliću iznad otvorenog plamena. U pravilu se, u skladu s tradicijom posuđenom od Mađara, dodaju velike količine slatke ili ljute paprike.
7. Dagnje na buzaru su vrlo jednostavne za pripremu. Sve što vam treba su dagnje, maslinovo ulje, češnjak, peršin, krušne mrvice i bijelo vino. Upravo zato namirnice moraju biti vrhunske kvalitete, ali, srećom, Hrvatska u tome ne oskudijeva.
8. Hrvatska vina i rakije među najboljima su u svijetu. Osim njih, izuzetno su cijenjeni i hrvatsko maslinovo ulje, plodovi mora i mnogi drugi proizvodi koji su toliko kvalitetni da je od njih gotovo nemoguće napraviti loše jelo.