Ako ste posjetili Hrvatsku, svakako bi bilo dobro da posjetite neka od najljepših mjesta koje Hrvatska ima za ponuditi. Ako govorimo o prirodnim ljepotama, to su hrvatski nacionalni parkovi. Kako navodi dnevnik.hr, hrvatski nacionalni parkovi stvaraju zajednički vizualni identitet koji će im pomoći da se lakše pozicioniraju na tržištu. U Hrvatskoj postoji 8 nacionalnih parkova, a to su:
1. Brijuni – otočje smješteno uz zapadnu obalu Istre, blizu Pule. Četrnaest otoka i otočića odlikuje prekrasna priroda i klima, ali i bogata povijest, jer su bili naseljeni još u rimsko doba.
2. Kornati – 89 otoka, otočića i hridi nalazi se u Dalmaciji, na pola puta između Zadra i Šibenika. Svega jedna četvrtina nacionalnog parka Kornati je kopno, dok se ostatak odnosi na more.
3. Krka – nacionalni park poznat po velikom broju jezera i slapova. Nalazi se u središnjoj Dalmaciji nedaleko Šibenika. Najpoznatiji dio ovog parka je Skradinski buk, slap ispod kojega se možete i okupati ako park posjetite u toplo doba godine.
Mljet4. Mljet – nacionalni park obuhvaća sjeverni dio istoimenog otoka smještenog u južnoj Dalmaciji nedaleko Dubrovnika. Otok je bogat prirodnim ljepotama, te kulturnim dobrima i spomenicima.
5. Paklenica se nalazi u Dalmaciji, nedaleko Novigrada. Riječ je o krškom obliku u kojem se pogotovo ističu kanjoni Mala i Velika Paklenica, te špilje Manita peć i Jama Vodarica. Paklenica je poznata i kao omiljeno odredište penjača slobodnim stilom.
6. Plitvička jezera nalaze se u Lici, nedaleko Otočca i Gospića. Riječ je o šumovitom kraju u kojem nastaje rijeka Korana, koja je zaslužna za stvaranje 16 jezera, raznih slapova i barijera. Plitvice su naš najpopularniji nacionalni park, a posebno je zanimljivo posjetiti ih zimi, kada zbog snijega djeluju kao prizor iz bajke.
7. Risnjak se nalazi u Gorskom kotaru, nedaleko Delnica i Rijeke. Planina Risnjak dom je bogate flore, ali i životnjskih vrsta, poput medvjeda, vuka, te životinje po kojoj je Risnjak dobio ime, risa.
8. Sjeverni Velebit nalazi se nedaleko mora, na pola puta od Senja do Karlobaga. Najpoznatiji je po Lukinoj jami, jednoj od najdubljih u svijetu, te Hajdučkim i Rožanskim kukovima. Posebno ga vole planinari.