U redu, odlučili ste se na put po Hrvatskoj ali još uvijek ne znate gdje ćete prespavati. Ponuda je vrlo široka a sve ovisi o tome što želite i koliko novaca želite potrošiti. Krenimo od financijski manje zahtjevnih mogućnosti.

PutCouchsurfingem servisa “Couchsurfing”, ukoliko ste te sreće pa nitko prije vas nije popunio kapacitete, možete noćenje ostvariti i besplatno. Naime to je aplikacija na kojoj ljudi besplatno nude smještaj jedni drugima. Na ovom servisu možete nabasati na dobre ljude ali nađe se i čudaka pa je ovaj vid smještaja rezerviran za one malo hrabrije.

Ako ste tip osobe koja voli kampirati i za to postoje mogućnosti. Ukoliko spavate u šatoru a niste u kampu, tada nećete morati platiti ništa, međutim to vam ne bismo preporučili. Hrvatska je idealna zemlja za “šatoroljupce” i diljem Hrvatske postoji na desetke dobro uređenih kampova. Turisti za takve kampove imaju samo riječi hvale. Kampovi nude osiguranje, toplu vodu, tuševe i WC a za to ćete trebati izdvojiti u prosjeku 10 eura po osobi.

Ako vam je od šatora draži ipak krevet i želite imati određenu komociju te ako želite znati kakav će biti vaš domaćin, preporučujemo vam privatni smještaj, hostele i hotele. Privatnih smještaja ima svakakvih, od soba, stanova, kuća, apartmana, brloga i jazbina do luksuznih vila. Usluga će u većini slučajeva biti proporcionalna cijeni. Postoje stranice udruženih iznajmljivača i na takvim stranicama možete direktno kontaktirati potencijalnog domaćina i upitati sve što vas zanima čak i prije samoga iznajmljivanja, što često zna pomoći u odluci.

Hosteli su jeftinije inačice hotela. U biti glavna razlika je ta što ćete morati dijeliti sobu sa vama nepoznatim ljudima. Ipak ovo je prilika da upoznate ljude i ostvarite poznanstva s ljudima iz svih krajeva svijeta. U hostelu često nemate privatnost dok u hotelu s tim nemate problema. A tu je i bogata ponuda raznih hotela s raznom dodatnom ponudom poput wellness programa i programa za djecu.