Osim po bistrom, plavom moru, prekrasnim plažama i netaknutoj prirodi, Hrvatska je poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi. Često se može čuti da je Hrvatska križište nekoliko različitih kultura. To se odrazilo i na tanjuru pa zato možemo reći da Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu.

Umijeće pripremanja raznovrsnih jela Hrvati prenose s generacije na generaciju. Jedino je to zajedničko Hrvatskim regijama. Okus nije sličan pa tako Dalmatinci jedu pršut, ribu i Paški sir, Istarski i Kvarnerski aduti su tartufi, malvazija i maslinovo ulje. Slavonci uživaju uz svjetski poznat i proslavljen kulen i rakiju šljivovicu dok Zagorci vole poznate Zagorske štrukle.

Spomenuli smo sir sa Paga. To je najcjenjeniji sir u regiji a proizveden je od mlijeka paške ovce (paška pramenka – autohtona vrsta ovce). Isto tako, nadaleko je poznat i ukusni dalmatinski pršut koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla te je tako zaštićen kao jedinstveni hrvatski proizvod. Ako već niste, svakako probajte ovu ukusnu deliciju. Zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla imaju i slavonski i baranjski kulen, drniški i krčki pršut, lički krumpir, zagorski puran te poljički zeljanik.

Gastronomija je važan dio turističke ponude u Hrvatskoj i kulinarski turizam u Hrvatskoj eksponencijalno raste. Posebno s porastom televizijskih emisija o kulinarstvu. Hrvatska, iako bi mogla, ne oslanja se samo na sunce i more. Turistička promocija okreće se sve više gastronomskoj ponudi koja čini iskorak u turizmu Hrvatske. Sve više je smještaja s dodatnom ponudom, u sklopu kojih su pizzerije, restorani, gostionice, konobe, taverne i ostali ugostiteljski objekti. Za turiste su svakako najzanimljiviji restorani sa autohtonom hrvatskom kuhinjom.

U Hrvatskoj posCroatia winetoji višestoljetna tradicija proizvodnje kvalitetnih i biranih vina. Kako u Dalmaciji, tako i u kontinentalnoj Hrvatskoj i Slavoniji. Ukoliko ste ljubitelj vina, od crnih preporučamo plavac, dingač i merlot. Od bijelih vina svakako kušajte istarsku malvazija i žlahtinu.

Prvi put ste u nekom gradu u Hrvatskoj a ne znate što bi jeli? Pogledajte u kojem restoranu je najveća gužva, sigurno je najbolji!