Putujete u Hrvatsku? Pripazite na ove stvari!

1. Novac

Hrvatska je članica Europske unije ali euro nije još uvijek službena valuta u Hrvatskoj. Službena valuta je hrvatska kuna a na većini mjesta (benzinske crpke, cestarina na autoputu, restorani i kafići) možete platiti u eurima. Za jedan euro možete dobiti otprilike 7.5 hrvatskih kuna. Pazite kada plaćate u eurima, tečaj koji vam uzimaju u restoranu, benzinskoj crpki ili na autoputu, može biti manji od tečaja koji možete dobiti u mjenjačnicama.

2. Treba li viza za posjet Hrvatskoj?

Većina stranih posjetitelja neće trebati vizu za posjet Hrvatskoj. Državljani Europske unije, Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda i Australije mogu ući u Hrvatsku i ondje ostati 90 dana a unutar razdoblja od 180 dana. Ako ste državljanin Europske unije, tada možete ući u Hrvatsku i samo s osobnom iskaznicom. Ako ste stanovnik neke druge države, tada ćete za ulazak u Hrvatsku morati pokazati putovnicu. Ukoliko imate pitanja o vizi, slobodno se možete obratiti na vize@mvep.hr.

3. Kakva su ljeta u Hrvatskoj? Da li se trebam paziti sunca?

Ljeta u Hrvatskoj su izrazito vruća i suha. Pripremite kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite kao što biste pripremili i za put u bilo koju drugu sunčanu državu. Pazite se opeklina ako ljeti dolazite na Hrvatsku obalu.

4. Kako stići do Hrvatske?

U Hrvatsku je jednostavno doći iz bilo kojega mjesta u Europi. Od travnja do rujna imate letove iz većih Europskih gradova u sve veće Hrvatske gradove. Osim toga, Split i Zagreb su povezani sa ostatkom svijeta avionima tokom cijele godine. Hrvatska ima odlične autoceste pa je i promet autobusima brz.

5. Kriminal u Hrvatskoj

Crime in CroatiaHrvatska je jedna od zemalja sa najmanjom stopom kriminaliteta pa se ne trebate plašiti na putovanju. Mnogo ljudi izvana još uvijek misli da u Hrvatskoj traje rat, da je Hrvatska opasna. Nije! Slobodno se opustite i uživajte.